Despre 11

Unşpe e o cifră norocoasă. Pe un unşpe al unei luni dintr-un an m-am logodit.

Unşpe e o cifră ghinionistă. Pe un unşpe al unei luni dintr-un an mi-a murit tatăl.

Unşpe e o cifră cu multe coincidenţe. Pe strada mea trece autobuzul numărul unşpe, care duce tocmai înspre serviciul meu, al cărui sediu se găseşte la numărul unşpe. E al unşpelea serviciu al meu. Am fost agricultor, hamal, muncitor forestier, săpător de fântâni, spărgător de lemne, agent de asigurări, profesor, bucătar, vânzător, recepţioner, muzeograf. 

O să-l am şi pe-al doişpelea...

Trei ani de zile vedeam un panou strălucitor cu cifra 11 când ieşeam din casă. Era numărul casei de vizavi.

Unşpe e cifra neîmplinirii. Unşpe nu e doişpe. Adică te apropii cât se poate de mult de împlinire, dar ţi se refuză, sau ceva te face să o refuzi chiar tu. Străbaţi mii de kilometri, depăşeşti sute de obstacole, îţi asumi riscuri, îţi faci prieteni pe care îi abandonezi, îţi uiţi familia, te gândeşti în fiecare zi cum să faci să ajungi mai repede acolo, la acea uşă dincolo de care, dacă ai trece, ai avea certitudinea că ţi-au ieşit toate în viaţă, că te-ai salvat, că ai trecut pragul ultim, cel al morţii echivalente cu o înviere, dar, odată ajuns acolo, spui NU şi te întorci. Unşpe e cifra neîmplinirii... Te duce aproape de perfecţiune, vezi totul şi te laşi instantaneu cucerit de nimic. Unşpe te face să o iei de la capăt, iarăşi şi iarăşi. Te face să renaşti, într-un fel, să redevii copil. Ăsta e poate singurul lui merit. 

Unşpe îţi spune poveşti. E foarte ademenitor, ca un animăluţ simpatic. Ţi-e într-un fel milă de el, după care te cucereşte. Pentru că îl laşi să te cucerească. Apoi eşti sclavul lui pentru totdeauna. Că aşa e el, un animal mic şi rău. O cifră care te păcăleşte.

Unşpe e cifra dezastrelor. Ar fi o aberaţie să cred că au vreo legătură cu mine, dar le observ. 11 septembrie la New-York, 11martie la Madrid... Cele două turnuri gemene sunt tot un simbol al lui unşpe şi cică primul avion care a lovit turnurile era al liniei 11. Au ceva cu 11 musulmanii sau se crede că au.

No. 11 e un hotel în Londra, ceva cu tradiţie aristocratică. No. 11 e o clinică de înfrumuseţare în New-York. Numărul 11 e un - alt - hotel în Belgia.

În matematică, există un număr al lui Lucas, numărul 11. Sunt şi nişte formule, {L_n}_(n=1)^infty,  L_n=L_(n-1)+L_(n-2) , V_n(1,-1)... Nu înţeleg nimic din ele. Tot în matematică, 11 e cunoscut ca numărul "super catalan" în formula  S(n)=(3(2n-3)S(n-1)-(n-3)S(n-2))/n . Tare...

În chimie, Sodiul are numărul atomic 11.

În budism, există 11 grupuri ale bunătăţii sau ceva de genul ăsta.

11 se repetă în mii de cifre simbolice.

Am citit pe net (http://www.whats-your-sign.com) că numărul 11 e văzut ca un "master number" în numerologie, deoarece este o dublă ocurenţă a cifrei 1. Astfel că forţa lui 1 se dublează. Prima înţelegere a cifrei 1 ar fi început şi puritate.Mai zice acolo că 11 reprezintă idealuri majore, inventivitate, rafinament, echilibru, împlinire, viziune. Mă recunosc...


Din fericire, în creştinism, Dumnezeu "îi primeste si pe cei care au venit în ceasul al unsprezecelea" (Matei 20, 6-9). Adică pe cei care se căiesc în (pen)ultimul moment. Deşi, tot în textele creştine, se spune despre Anticrist că este al unşpelea împărat: Acest Antihrist prezis va veni când se vor plini vremurile împaratiei romanilor si se va apropia deci sfârsitul lumii. Se vor scula deodata zece împarati ai romanilor, poate în diferite locuri, si vor domni în acelasi timp. Al unsprezecelea împarat dupa acestia este Antihrist, care va rapi stapânirea romana prin vrajitoriile sale (Daniel 7, 24). Dar pe ăsta sigur n-o să-l mai primească nimeni, nici chiar în ceasul al unşpelea. Că nu se va căi, de-aia. Într-un Cuvânt la Învierea Domnului, Sf. Ioan Gură de aur zice: "De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, sa nu se teama din pricina întârzierii, caci darnic fiind Stapânul, primeste pe cel de pe urma ca si pe cel dintâi, odihneste pe cel din al unsprezecelea ceas ca si pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi..."

În creştinism, e ceva în neregulă cu cifra asta. Citesc pe crestinismortodox.ro: "In Predicile asupra Psalmilor scrise de Asterios Sofistul, recent editate de Marcel Richard, intalnim un pasaj ciudat despre tradarea lui Iuda. Este vorba despre comentariul Psalmului II, 2 : "Cel drept a gresit. A scurtat orologiul Apostolilor. Din ziua de douasprezece ore a discipolilor a facut o zi de unsprezece ore. A aratat anul Domnului lipsit de o luna. Si de aceea este al unsprezecelea Psalmul in care se cuprinde plangerea celor Unsprezece referitor la a Douasprezecea" (Horn. Psalm., XX, 14, p. 157). Si mai departe, referitor la parasirea lui Cristos de catre Apostoli: "impreuna cu cele trei ore, celelalte ore ale Apostolilor au fugit de zi. Orele zilei au devenit orele noptii in timpul Patimilor, cand ziua insasi ce poarta in ea chipul Apostolilor s-a schimbat" (15-16, p. 158)."

Mă doare-n cot de cifra unşpe. Pe unşpe îl doare în cot de existenţa mea. Tocmai, aşa merit. Şi aşa merită, e doar o biată cifră, există doar atâtea altele, de care-mi pasă la fel de mult sau de puţin. 

Unşpe e o iluzie. Mi s-a părut, la un moment dat, că ar avea o legătură cu mine, dar de fapt nu are.Unşpe e o cifră care apare în viaţa mea cu o frecvenţă mai mare decât a altor cifre. Sau are meritul de a-mi atrage cumva atenţia, când trec pe lângă ea. Unşpe e o glumiţă. Unşpe e o minciună. 

Unşpe nu e unşpe, e doar o prezicere a lui doişpe sau o repetare a lui 1. În concluzie, unşpe nu există.

P.S. no. 1. În Spania, în Evul Mediu, cică începând cu ora 11 seara se aruncau gunoaiele pe fereastră. Oră foarte periculoasă pentru plimbăreţi!

Statistici


(c) Ovidiu Baron & friends
 2008-2009